Review

The Mating by Nicky Charles – ReviewКогато за пръв път свалих тази книга…трябва да отбележа, че тази книга е напълно безплатна за теглене и автора не иска никакви пари…си помислих: „Това ще е книга само за убиване на времето. Нищо интересно. Няма начин безплатна книга да е интересна“

Елис няма никаква представа, че когато се прибере в края на деня ще бъде обвързана за напълно непознат. Нова Алфа и нуждата за съюз между глутниците я превръща в пионка.

Резюмето на книгата, макар и много кратко, пробуди у мен някакво чувство на бегъл интерес. Накара ме да хвърля едно око и да видя за какво става дума.

Тя лежеше до него и се взираше безучастно в тавана. Делото беше извършено. Те бяха свързани. Нямаше значение дали тя не го обича или той нея. Политическите съюзи бяха много по – важни от чувствата, или поне така й беше казано. Този факт беше слаба утеха, сега, когато сърцето й се разбиваше вътре в нея. 

Първите няколко изречения привлякоха интереса ми и се реших да дам шанс на книгата и да я прочета. Още в началото автора ни представя интересен сюжет. Две глутници и нуждата да се формира съюз. Елис е дъщеря на Алфата в нейната глутница и тя е тази, която е принудена да се омъжи, да – уреден брак, за новата Алфа на другата глутница. Самият брак се развива много бързо. Елис разбира за това от баща си, едва три часа преди самата церемония по обвързването. Помислих си: „Това е гадно. Горката Елис“. Но както и да е. Елис и новият Алфа – Кейн се женят. Тук е мястото да се вметне, че книгата започва от момент след самата сватба и докато героинята лежи в прегръдките на своя другар, тя се връща назад и си спомня деня, в който е обвързана.

Завивките до нея изшумоляха и тогава тя усети как пръстът му погали бузата й и улови сълзата.
– Съжалявам, Елис. – гласът на Кейн беше дълбок, но в същото време нежен.
– Няма значение. – отговори тя тихо, все още взирайки се в тавана. Не беше сигурна за какво, той, се извинява. За това, че се ожени за нея? За първата неизбежна болка? За факта, че сега тя беше обвързана с него до края на живота си, въпреки че обичаше друг? Сигурно съжаляваше и за трите, и въпреки това те бяха толкова извън неговия контрол, колкото бяха и извън нейният. Тя преглътна трудно. – Няма друг начин.
– Да, няма друг начин. – съгласи се той, въздишайки шумно. Ръката му я обгърна през кръста и я придърпа по – близо. Тя положи бузата си на мускулестите му гърди, прекалено изтощена за да протестира; звукът от равномерното туптене на сърцето му, беше леко успокояващ. – Иска ми се да ти бях предоставил повече време да ме опознаеш преди да се обвържем……

Да. Това е каквото си мислите. Кейн я успокоява, докато я държи в прегръдките си а тя плаче. Ако началото на книгата ме беше накарало да хвърля едно око на цялата книга, то това със сигурност затвърди мнението ми, че тази книга ще бъде прочетена от първата до последната буква и препинателен знак.

Във втора глава, вече сме видяли спомена на Елис за обвързването и отново сме в настоящето където тя започва да опознава Кейн. До тук добре. Започнали са да се опознават, Кейн и преготвя закуска – не е ли това сладко? – и докато се хранят си говорят. Научаваме много и за двамата по равно, макар че Елис е доста притеснена. А и как няма да бъде? Всеки би бил притеснен, ако на скоро са го омъжили за напълно непознат. А и това не е всичко. Елис има чувства към друг. Браян – приятел и член на нейната глутница. И така Елис заминава за новият си дом с Кейн. Както дядото на Питър Паркър казва: „С голямата сила идва и голяма отговорност“. Но тук ще трябва да перифразирам този цитат: „С това да си нова Алфа идват и голямата отговорност да се докажеш“, защото като нова Алфа, Елис трябва да докаже, че е силна и има волята да води. Глутницата трябва да я приеме като такава. За нея няма друг начин. Или се доказва или всички я възприемат като слаба и тя може да бъде изместена от друга жена. Всичко върви добре. Елис и Кейн се разбират добре, глутницата приветства Елис и тя започва да изучава новият си дом и да създава приятели.

Но какво е една история, ако няма драма и проблеми? Запознаваме се с Марла, бившата на Кейн, която не харесва Елис и прави всичко възможно да съсипе брака й, за да може Марла да заеме мястото си до Кейн. Из цялата книга наблюдаваме опитите на Марла да саботира връзката на Елис и Кейн. Читателят намразва Марла още в началото, когато тя не показва уважението си към Елис, както всички останали. Някъде след средата на книгата, но преди края Марла успява да съсипе връзката на Кейн и Елис, когато успява да направи така, че Кейн да повярва на твърдението, че Елис му изневерява със старата си любов Браян. Елис се опитва да обясни на своя съпруг, тя вече се е влюбила в него и е загърбила чувствата си към Браян, че между нея и Браян няма нищо; че те са само приятели; като брат и сестра и са близки, защото са израстнали заедно. Но заслепен от ярост и ревност и подлъган от Марла, Кейн губи доверието си в нея.

Но това не е всичко. Из новелата виждаме и няколко секс сцени; макар книгата да не е препълнена с тях, секс сцените не липсват. Тук всъщност Ники Чарз се е справила много добре с описването на сцените. Те не са препълнени с прекалено много детайли, които могат да отвратят читатела, но и детайли не липсват. Всичко е умерено. (Като цяло – цялата книга е изпълнена с описания – на герои, места, нормални неща, като готвене и тн.)

Когато Кейн губи доверието си в Елис двамата се скарват. Ники Чарз ни предоставя нова доза драма. Този път виждаме и дивата страна на главният герой. Той вече не е този Кейн, който боготвори Елис и смята земята на която тя стъпва за свята. Сега той е Кейн – Алфата, и никой не може да му противоречи. Кейн се отнася много грубо със своята другарка. Насилва я да правят секс и насила той я маркира.

Маркирането и така нареченият „топлинен цикъл“ донякъде ми напомнят за „Братството“ на Дж. Р. Уорд, но до тук с приликите. Той насила я маркира като своя, като я ухапва. След това той я блокира; след като маркирането е вече на лице двамата непрекъснато се усещат в съзнанието си – тя може да усеща чувствата на Кейн в съзнанието си. Заради това, че той я блокира, Кейн не усеща кога Елис бива отвлечена.

На фона на всичко това, друг обрат оставя читателите в „шок“. Героинята, милата и млада Роуз – Омегата на глутницата, не е тази за която всички са си мислили. По време на книгата читателият си изгражда мнение за нея, че тя е мила, внимателна, приятелка завинаги и ще е там да те подкрепи когато имаш нужда. Този образ бива разбит към края на книгата, когато читателят разбира, че тя и Марла са заговорничели да отвлекат и първоначално искат откуп за Елис, но в последствие единственият шанс е да я убият. Елис също остава много изненадана от това, понеже не е очаквала Роуз да се подведе по Марла.

Ставаме свидетели на доза разговори и планове какво да правят. Елис успява да избяга и докато се бори с Роуз двете падат в една клисура. Роуз умира, а Елис се отървава със счупен крак.

Вече към края на книгата, доста се бях отклонила от първоначалното си мнение, че книгата ще е боклук. Продължавам да чета с нетърпение за да разбера какво става; спасява ли се Елис, успяват ли да я убият или не. Краят беше доста неочакван. Не Кейн, а неговият полу брат Рeн спасява Елис.

Тук трябва да се върна малко назад и да спомена, че част от плана на Марла беше да обвини Рен за всичко случило се. Историята на Рен и Кейн не е от най – приятните. Двамата са се борили за лидерство и Рен е загубил. След това е напуснал глутницата и сега е натопен, че е поставял капани за да нарани членовете на глутницата и е прострелял Бетата на Кейн. В края на книгата разбираме, че Рен е нямал нищо общо със случилото се и е бил натопен от Марла, която преди да реши че тя е жената за Кейн е излизала с Рен.

И така към края на книгата бях наистина доволна от начина на писане и от самата идея. Ники Чарз е създала невероятен свят. Това което не ми хареса особено и ме разочарова беше, че не се наблягаше много на връзката между Рен и Кейн. Сигурно това ще се случи в другите книги. Това е само първата книга от трилогия. Също така, Кейн изпусна „топлинният цикъл“ на Елис. Би било много интересно, ако я видим с дете. Може и да не е родено, но все пак на път. На моменти описанията идваха в повече и понякога ти се иска да пропуснеш редове и да прескочиш директно на диалозите. Но като цяло, книгата задържа вниманието достатъчно дълго за да я прочетеш и да останеш доволен.

За безплатна книга, The Mating е доста добра и смело може да се нареди до заглавия като Shifters by Rachel Vincent, Alpha and Omega by Patricia Briggs, Nightshade by Andrea Cremer и други книги за върколаци. Нека това, че книгата е безплатна не ви заблуждава. Аз се заблудих, но когато я прочетох останах очарована от невероятният свят, който Ники Чарлз е създала.

За повече информация: 

Сайтът на авторката – https://sites.google.com/site/nickycharlesbooks/

Фейсбук – https://www.facebook.com/pages/Nicky-Charles/217412024968769

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s